Maibritt Hansens historie

”I dag kan jeg bare. Nu er der ikke nogen, der siger jeg ikke kan.”

Maibritts historie er ikke for små børn. En skolegang præget af mobning lige fra børnehaveklassen, et heftigt temperament og deraf meget ballade i skolen. Lærere, der ikke gad undervise hende og gav op. Ingen støtte i skolen hverken fra lærer eller fra forældre.

Opgivet – og med direkte udsigt til en lang karriere som kontanthjælpsmodtager uden uddannelse og udsigt til job.

Listen over mislykkede forsøg på uddannelser er lang og vidner om to ting. At Maibritt har haft ambitionen om at få en uddannelse, men har bare ikke kunnet finde sig til rette i systemet. Syv forskellige uddannelser og samtlige er mislykkedes for Maibritt Hansen fra Nykøbing.

Via jobcenteret har hun været i forskellige praktikforløb og aktiveringer, men aldrig noget der førte til noget.

Men så skete der noget i sommeren 2016, hvor hun efterhånden var blevet 22 år.

”Jeg var træt af mine muligheder på jobcenteret. De kunne ikke hjælpe mig videre. De ville ikke noget med mig. Og der var det så at jeg selv fandt ud af at, jeg kunne gå på AVU på VUC uden at bruge uddannelsesklip. Jeg havde nemlig ikke flere uddannelsesklip tilbage,” fortæller Maibritt Hansen.

”Jeg ville selv videre, og kommunen hjalp mig ikke videre. Det klarede jeg selv.”

Maibritt Hansen startede helt forfra i det forløb, der hedder KTU – Klar Til Uddannelse. Her lærer man at gå i skole igen.

Det var svært at komme igennem, fordi de andre studerende var meget useriøse med meget fravær og uro i timerne. Maibritt ville videre og kæmpede sig igennem.

Det er hun glad for i dag. AVU er hendes eneste og sidste chance for at få en uddannelse.

”Jeg vil have en uddannelse. Jeg har fået overskuddet og ikke mindst gejsten til at få en uddannelse. Det havde jeg ikke før, hvor jeg følte mig dum og ubrugelig.”

”I dag kan jeg bare. Nu er der ikke nogen, der siger jeg ikke kan. Jeg har fået mere selvtillid, og nu ved jeg at godt kan lære noget. Det har AVU givet mig.”

Hun har flyttet sig fra 00 i dansk til 7 på kun to måneder. Hun laver lektier nu, og det betyder alt for hende, at hun er godt i gang med at komme videre mod den nye drøm – at blive optaget på EUD Business uddannelsen.

Maibritt Hansen er meget kritisk over Herman udvalget forslag om at nedlægge AVU og erstatte det med en fælles ”Forberedende Uddannelse” for 16 til 30-årige.

Det betyder meget for Maibritt, at hun går sammen med andre voksne på AVU. De fleste er der frivilligt, er mere modne og tager det seriøst. Hun kan derfor slet ikke se mig selv i det nye system, som Hermann udvalget foreslår.

”Der vil komme mere uro og useriøsitet i timere, og så kan jeg ikke koncentrere mig. Det ville betyde, at i stedet for at jeg passe min undervisning ville jeg blive trukket med ind i det og skabe uro og ballade,” siger Maibritt Hansen.