Steffen Lauritzens historie

Steffens nye start på livet

..Hvordan AVU gav Steffen Lauritzen en ny retning på livet efter en meget omtumlet tilværelse

Klokken er 03.30 når vækkeuret ringer hjemme hos 26-årige Steffen Lauritzen. Han bor i Nakskov, og hver morgen står han op klokken halv fire for at tage på arbejde.
Arbejdet ligger i Orehoved på Nordfalster, og her er Steffen Lauritzen i lære som smed på fabrikken Ardo. Et job, han er utroligt glad for.

Det er derfor han uden at kny står meget tidligt op for at tage toget til Nykøbing, derefter tog til Nørre Alslev hvor en arbejdskammerat samler ham op.

Han har fået en ny chance i livet – og den vil han ikke misse.

At Steffen er der i dag stod ikke skrevet nogen steder for få år siden. Der var han bare et nummer i statistikken over unge, der ikke var lykkedes med at få en uddannelse eller job efter folkeskolen. Folkeskolen havde bestået af specialklasser, da Steffen har - som han selv siger det - ”DAMP” eller en form for ADHD.

Efter 9.klasse stod den på kontanthjælp og en ensom isoleret tilværelse med lavt selvværd og perioder med depression.

Den store vending kom for halvandet år siden, da en kammerat tog fat i Steffen og sagde til ham, at det ikke gik længere. At han var nødt til at komme videre med sit liv.

Steffen boede på Bornholm på det tidspunkt, og flyttede nu hjem til kammeraten i Nakskov. Efter tre måneder på kontanthjælp kom han af egen drift i gang på AVU på VUC Storstrøm.

Planen var at blive smed, fordi det har altid interesseret ham at svejse. Men han var nødt til at få opdateret sin 9. klasse.

”Det var godt at komme i gang. Jeg blev social igen og kunne fungere. Jeg vendte tilbage til livet igen.”

Steffen fik selvtilliden tilbage på AVU og kom godt igennem og fik sin 9. klasses eksamen. Den gav ham adgang til grundforløbet på CELF.

Resten er nu historie. Steffen skaffede selv lærepladsen på Ardo i Orehoved, og han passer hver dag arbejdet uden at klynke.

”Det er fantastisk. Det er skønt med anerkendelse og klap på skulderen. Det har ikke været nemt, fordi skole og bøger siger mig ikke så meget. Men jeg har haft motivationen og klemt ballerne sammen og gennemført.”

Han er i dag en ung voksen med masser af tro på sig selv og sin fremtid. ”Før i tiden når jeg løb panden mod en mur, så gav jeg op. Når jeg løber panden mod en mur i dag, så river jeg bare muren ned.”

Steffen er meget kritisk overfor ekspertudvalgets forslag om at nedlægge AVU og erstatte det med en ”forberedende uddannelse” for 16 til 30-årige.

”Det ville jeg aldrig kunne holde ud, og så havde jeg ikke gennemført min undervisning og kommet videre. Jeg har haft stor gavn af at være sammen med jævnaldrende og modne mennesker, der har motivationen for at få en uddannelse.”

”Hvis jeg gik sammen med nogen 17-årige, der var lige som jeg selv var i den alder, så ville det ikke gå godt. Jeg ville ikke kunne have gennemført”.

AVU på VÙC så mig som en voksen og gav mig hjælp og støtte. De gav mig selvtilliden og troen på, at jeg godt kunne noget.

I sommeren 2020 kan Steffen skrive ”Smedesvend” på CV’et – i en alder af 30 år.