Der er altid en vej frem

Nana Belli er 26 år og bor i Rødbyhavn. Hun blev konstateret ordblind i 9. klasse, men føler ikke, at hun dengang fik den rette hjælp.

 

Efter Nana blev udvalgt som deltager i programmet om ordblinde voksne på DR1, har hun fulgt ordblindeundervisning på VUC Storstrøm i Nykøbing F, hvor hun har fået værktøjer, der letter hverdagen.

 

Nana arbejder i dag som ernæringsassistent på Bindernæs Efterskole og har været ansat der de sidste knap fem år. Hun gik selv på Magleby ordblindeefterskole, hvor hun fik opbygget troen på, at der var mange veje frem som ordblind.

 

Med deltagelsen i programmet på DR1, ønskede Nana at komme ud med budskabet om, at selvom du er ordblind, så kan du godt noget, og der er altid en vej frem.

 

Vokallyde og udtalelser

I Nanas tilfælde kom ordblindeundervisning først på tale i forbindelse med programserien. Hun havde de seneste år tænkt, at hun ikke var ordblind, men blot havde udfordringer med at stave og skrive. Det havde hun fået at vide. Efter en ordblindetest på VUC Storstrøm var det tydeligt, at Nana var ordblind.

 

Efter forløbet med ordblindeundervisning er Nana blevet bedre til at sætte rammer og systemer op, der gør, at hun i dag staver og udtaler ord bedre. Det er specielt endelser på ord, der har været hendes helt særlige udfordring:  

”Vokaler har flere lyde - nu har jeg fået bedre styr på både vokallyde og ordenes lyde”, fortæller hun.

 

Nana kom stærkere ud på den anden side

Nana opfordrer andre med lignende udfordringer til at handle – for der er altid en vej frem:

”Med ordblindeundervisning kommer du stærkere ud på den anden side”, påpeger hun.

 

VUC Storstrøm tilbyder ordblindeundervisning, der starter med en test.  Derefter bliver forløbet planlagt ud fra den enkeltes særlige udfordringer.

 

Ordblind?