Yohana er på raketfart mod uddannelse og job

”Hvis det ikke var for VUC Storstrøm, ville jeg ikke være der, hvor jeg er nu.”

Ordene er 30-årige Yohana Zemichaels, som er ved at uddanne sig til SOSU-assistent.

 

Velfærdssektoren skriger på uddannet arbejdskraft, og ifølge FOA vil der skulle ansættes cirka 40.000 SOSU’er i en tiårig periode frem til 2028, hvis niveauet på velfærd ikke skal falde.

Yohana Zemichael har et par af de varme hænder, der skal til for at sikre velfærden i fremtiden.

 

Fra Eritrea til Falster

Det er svært ikke at blive imponeret af Yohanas gåpåmod og lyst til at lære. For blot syv år siden kom hun til Falster fra det østafrikanske land Eritrea. Siden har hun tilegnet sig det danske sprog, læst AVU på VUC Storstrøm og uddannet sig til social- og sundhedshjælper på SOSU Nykøbing F. Et års ansættelse i hjemmeplejen vakte hendes interesse efter at vide mere om sygdomme og medicinhåndtering, og så gik vejen videre mod uddannelse som SOSU-assistent.

Da Yohana skulle til at begynde sit nye liv i Danmark, var hun usikker på, hvor hun skulle starte. Hun havde en tre måneder gammel søn og havde kun læst dansk i syv måneder på sprogskole, inden hun gik på barsel.

 

”Jeg havde kun været i Danmark i halvandet år dengang. Det var en anden verden for mig, og det var svært at holde styr på alle regler. Men så havde jeg et par danske bekendte, der gjorde mig opmærksom på VUC,” fortæller hun.

 

Herfra begyndte Yohanas fremtid at tage form.

 

Vejledning om uddannelse

Studievejlederne på VUC var rigtig flinke. De lyttede til mig og vejledte mig om uddannelsesvej, fag og SU. Jeg fik en sprogtest, der viste, at mit danske sprog var godt nok til at tage fag på AVU,” fortæller hun.

 

Først var fremtidsdrømmen at uddanne sig til sygeplejerske. Men på skolens karrieredag kom SOSU Nykøbing på besøg for at fortælle om social- og sundhedsuddannelserne. Det overraskede hende, at man kunne arbejde professionelt med ældreomsorg.

 

”I Eritrea har vi ikke noget, der hedder plejehjem. Jeg har selv passet mine bedsteforældre og har altid været glad for at pleje, støtte og vejlede,” siger hun.

 

Vil gøre en forskel for andre

Yohana blev hurtig klar over, at SOSU-området var en vej frem, også hvis hun senere ville uddanne sig til sygeplejerske. Om hun i første omgang så vælger at blive i ældreplejen, må tiden vise.

 

”Inden jeg startede på assistent-uddannelsen, arbejdede jeg i hjemmeplejen og var rigtig glad for det. At se, hvor meget den hjælp og omsorg jeg giver, betyder for de ældre – det varmer mit hjerte. Men jeg kan også godt lide at lære nyt og udfordre mig selv. Jeg kunne også tænke mig et job inden for psykiatrien. For mig handler det om at gøre en forskel - at hjælpe mennesker med det, de ikke selv kan og forbedre deres livskvalitet. Det kan både være fysisk og psykisk.”

 

VUC Storstrøm åbnede døren

Den gang Yohana startede på VUC Storstrøm, havde hun ingen at spejle sig i, derfor stiller hun sig gerne til rådighed for andre med udenlandsk baggrund.

 

”Det sker, at jeg bliver kontaktet af en del mennesker, især fra mit eget land, som spørger mig om min oplevelse på VUC. Når man er udlænding, kan man godt være bekymret for sproget, og hvordan man bliver mødt, hvis man ikke taler godt dansk. Men jeg har hele vejen igennem følt mig hørt og accepteret. VUC Storstrøm har gjort det muligt for mig at komme videre i uddannelse og job. Det var også der, at jeg for alvor lærte at tale dansk. Jeg har kun været glad – både på VUC Storstrøm og nu også på SOSU Nykøbing,” siger Yohana.

 

Yohana er færdiguddannet SOSU-assistent i 2023.

 

Studievejlederne på VUC var rigtig flinke. De lyttede til mig og vejledte mig om uddannelsesvej, fag og SU. Jeg fik en sprogtest, der viste, at mit danske sprog var godt nok til at tage fag på AVU.
Yohana
portræt af Yohana